9 stycznia 2023 klasy 7 i 5 brały udział w ciekawych zajęciach w duchu Zero Waste. Zajęcia przeprowadzone zostały w siedzibie Banku Żywności w Olsztynie. Podczas wyjazdu dowiedzieliśmy się czym zajmuje się Bank Żywności. Najpierw, podczas części teoretycznej, zdziwiła nas informacja, że każdego roku marnuje się tyle ton żywności ile mogłoby wystarczyć mieszkańcom Malty na 200 lat . Dowiedzieliśmy się również jak planować posiłki i zakupy, aby nie kupować więcej niż nam potrzeba. Pomocna również była wiedza dotycząca właściwego przechowywania żywności jak również czytania etykiet na produktach spożywczych.
Następnie przyszedł czas na część praktyczną, która odbyła się w kuchni Kuźni Społecznej prowadzonej przez Bank Żywności w Olsztynie. https://www.facebook.com/bankzywnosci.wolsztynie
Pod okiem szefa kuchni Pana Macieja Maciejewskiego przygotowaliśmy pyszną i zdrową sałatkę warzywną polaną sosem o niepowtarzalnym smaku. Nauczyliśmy się jak prawidłowo pokroić paprykę(aby odpady z niej były jak najmniejsze) i jak „wyfiletować” pomarańczę, której resztki razem z innymi warzywami były składnikami pożywnego koktajlu – smoothie.
Zajęcia były bardzo pożyteczne i miejmy nadzieję, że pomogą nam w racjonalnym planowaniu posiłków również w naszych domach.
Dziękujemy pani Agnieszce Rymkiewicz za zorganizowanie wyjazdu na warsztaty.